2009. április 2., csütörtök

Pesterzsébet ipartörténetéhez…


....... Győrfy és Wolf Rt.

A Testory-család a hazai gyári bronziparosság alapjait rakta le, amikor műhelynél alig nagyobb gyárukat 1878-ban megalapították Kőbányán. Ebből jött létre 1883-ban a Testory-féle Fém- és Lámpaárugyár Rt. melyben, petróleumlámpákat, csillárokat, vagonvilágító berendezéseket, gázrezsókat, bronz díszműárut gyártottak. A gyorsan fejlődő cég bronzcsillárjai világítottak már a századfordulón a királyi palotában, az Országházban, a fővárosi bankok székházaiban. Az első világháború utáni nagy fejlesztések eredményeként zománcedények, fürdőkádak gyártásával bővült a termékválaszték. 1932-ben magába olvasztotta a fűtési berendezések, fürdőszoba-berendezések és színesfémöntvények gyártásával foglalkozó Győrffy-Wolf Fémárugyár Rt.-t. Ebben az évben szerepel először a termékeken a Lampart márkanév. 1935-ben fuzionált a Fegyver- és Gépgyár Rt.-vel, Fémárú, Fegyver-és Gépgyár Rt. néven, de a Lampart márkanevet is megtartotta.

A cég katonai kitüntetéseket is készített, amint azt a képen látható példány igazol. EISERNES VERDIENSTKREUZ am Band des Militärverdiestkreuzes in der roten Schachtel ( 80 x 55 mm ) Am Deckel die drei Buchstaben " E.V.K." (Eisernes Verdienst Kreuz ) Am Etuiboden der 4 zeilige Stempel des Herstellers. Györffy - Wolf Metallwarenfabriks A.- G., Erzsébetfalva. Kurze dicke Kreuzarme. Zustand: 1 Fordítás:
Első érdemérem, a katonai érdemérem (kereszt) piros dobozában. 80x55mm. A borításán lévő három betű "E.V.K" (Első Érdem Kereszt). A tok alján az előállító 4 soros pecsétje. Győrffy-Wolf Fémárugyártó Rt. Erzsébetfalva. Rövid, kövér keresztkarok.

Ez egy árverési tétel volt, ma már nem található mivel elkelt.
Nem tudom mennyi volt a leütési ár.



Nincsenek megjegyzések: