2009. április 23., csütörtök

Peternell és Kulhanek…


.... vas és fém öntöde.
Létesült 1921-ben, Peternell Károly és Kulhanek Adolf alapításában cca. 10 alkalmazottal a Baross utca 80 szám alatt. Telefon: 476-46 Ma 30 HP géppel van felszerelve és 35 - 40 alkalmazottal, dolgozik. Strobl, Pásztori, Orbán szobrát, és több más szobrot, így az erzsébeti Anyák Szobrát is a vállalat öntötte és a Pálos Kolostor harangjátékát is az, készítette. A cég műszaki vezetője Kulhanek Adolf.
A Török Flóris utcai elemi iskola egy nevelője, bizonyos Sugár Béla és a vöröskeresztes ifjak 1930. ban felhívással fordulnak, és teszik közzé azt a kezdeményezést, hogy a város összes iskolájának minden tanulója vegyen részt, anyagi támogatások és adományok gyűjtésében, mely az Anyák Szobrának megvalósításához az emlékmű felállításának pénzügyi fedezetéhez szükséges. A felhívás eredményes volt, a tanulók megtakarított (spórolt ) pénzükkel, a szülők hozzájárulása anyagi lehetőségeik szerint, a tehetős magánszemélyek, és üzemek adományai elégséges pénzt biztosítottak a költségekre. Ily módon jött létre a világ első az Anyák tiszteletére készült emlékmű. A szobor alkotója: Kaszap Károly szobrász. A szobor alakját, egy, a téren lakó 12 gyermekes anyáról Melis Andrásnéról formázta a művész. A szobor leleplezésének dátuma 1933. május 28. Az akkori világ sajtó nagy elismeréssel visszhangozta az egyedül álló eseményt.

ÁLLJ MEG ÉS GONDOLJ ÉDESANYÁDRA
Olvasható a szobor talpazatán. Mikor arra járok, minden esetben van annyi időm, hogy ezt a mondatot többször is elolvassam, nagy szeretettel és tisztelettel emlékezve az Édesanyámra.
Ha nem is sokkal, de egy – két mondattal szerettem volna többet írni az öntöde régi történetéről, de a szoborhoz kapcsolódó gondolataim, egy kissé elterelték a figyelmem. Egy későbbi időpontba folytatom, talán még fotókat is találok mellékletnek. Máshol is írnak a szoborról:



Nincsenek megjegyzések: