2009. december 19., szombat

Gubacsi Határ Csárda...3


Megjegyzés:
Az itt látható kép az úgynevezett ferrotípia, az 1850 -es években felfedezett felvételi technikával készült. Az erre a célra szerkesztett-fényképezőgéppel készítették a felvételt és az előhívást is. A kép zselatinos emulzióval bevont bádoglemezre került, európai népszerűsége 1870 -re tehető, és a barnára lakkozott hátú ferrotipíák az 1930-as évekig voltak divatban. Ezek a masinák, a mai Polaroid gépek ősei voltak. Vicces szóval, bádog fotóknak is nevezhetnénk az ilyen felvételeket. Valójában azok is voltak.
James
Ettvel Zoltán kiegészítő megjegyzése, a gyilkossággal kapcsolatban:
A meggyilkolt Balogh László Üknagyapám 1820. szept. 08.-án született Kunszentmiklóson, és ha 54 éves korában gyilkolták meg a Gubacsi Határcsárdában, akkor 1874-ben kellett lennie az esetnek, de mindenképpen tehát 1860 után és 1874 között kellett lennie a dolognak.

Megjegyzés:
Balogh Nándor ravatalozási és temetési költségeihez:

Schröder úr számlája a ravatalozás és a temetkezés költségeiről. Az illeték
30 fillér (egy nagyfröccs ára) ez nem sok, de az 1016 korona, nem kevés.
Kérés:
Érdeklődéssel várunk olyan megjegyzést, amely valamelyik korabeli újság e témával kapcsolatban írt tudósításáról közöl információt számunkra, mivel igen kevés ismerettel rendelkezünk. kiegészítés:
A Kunszentmiklósi Nyakvágó csárda a nevét egy gyilkosságról kapta. 1801 júniusának utolsó napjain szerelem féltésből, gyilkos kéz vágta el a kocsmárosné nyakát.
james.

6 megjegyzés:

kiskiskosutis írta...

Kedves james!

A Gubacsi Határcsárdáról szóló képeket és cikkrendszert nagyon szépen összeállítottad, gratulálok hozzá és egyben nagyon köszönöm az értékes munkádat.

Zoltan (kiskiskosutis)

james 36 írta...

Köszönöm, a számomra mindig kedves szavakat. Remélem az együtt munkálkodásnak, lesz még folytatása.

Unknown írta...

A Schröder féle temetkezési vállalkozás nem volt olcsó,vagy Balogh Úr kapott nagyon extra kivitelü temetést. 1918-ig az Ezer Korona a legnagyobb cimlet.

FaBRiK írta...

Ahogy nézem, a cég 1890-ben alapítva, a számla meg 1911-es (pontosan 1911. III. 7.). Szerintem ebben az esetben nem Balogh László temetési költségeit láthatjuk.
Ráadásul Balogh Nándornénak lett kiállítva a számla, azaz inkább Balogh Nándor temetéséről lehet szó.

james 36 írta...

Az illeték bélyeg alatti függőleges rovatban szerepel az elhunyt Balogh Nándor neve, kora, és halálozási dátuma. Itt nem hibádzik. A többi volt félreérthető.
Köszi, hogy felhívtad a figyelmem.
james

Névtelen írta...

Szuper a cikk!
Cserébe itt egy korabeli remekmű:


Pest városának a határában,
Künn a régi Gubacsi csárdában
Mostan is úgy, mint hajdanában,
Mária Terézia korában,
Fölötte jó, olcsó világ járja,
Három garas a bornak az ára,
Hej! Haj! Jó siller bornak az ára!

Bódy bácsi, vándortanító tollából


üdv, benyovszkyanita