2009. május 30., szombat

Pesterzsébeti uszoda 9....





......az építkezés képei.

Átadás előtt építkezni szoktak, és én néha arra járva fotózgattam. A munkálatokat eredménye a fenti képeken látható. Bár ezek nem annyira izgalmasak, de a környezet változását érdemes volt megörökíteni, mert néha rövid az emlékezet. Sokunk sajnálatára, a tégla gyárról, MÁV állomásról, és a volt bánya egész területéről, a tavakat beszámítva, szinte alig találunk régi képeket. Egy pár lelkes ember segítségével gyűjtögetünk, és ha valami előkerül elfogadható állapotban, akkor azt bemutatjuk vagy itt, vagy a fórumon.

Vihar előtt....

.....ami elmaradt.
Ez egy mai kép. Erkély fotó, vagy hogyan is nevezzem?

2009. május 29., péntek

Graffiti ....


....egy megjegyzés, plusz egy link.

Egy régebben közölt fotómra reagált valaki, és küldött egy linket egy pár szó kíséretével. Rögtön meg is köszönném. Gondoltam közzéteszem, és megosztom olvasóimmal, mivel olyan színvonalon művelt graffiti alkotások láthatóak, melyek alkotójának munkáit érdemes nézegetni. Izgalmas, érdekes, figyelemreméltó alkotások, és minden esetbe olyan helyen láthatóak ahol inkább javítanak a környezet állapotán, mint rongálnák azt. Az általam fotózott kép a pesterzsébeti vasúti árok beton falát színesítette egykor. Sajnos ma már nem látható, de idejében sikerült még lefotóznom. A fenti fotó melléklet a linkhez, és itt láthatóak a más helyszíneken fellelhető képek, alkotások.
Talán másnak is érdekes.

2009. május 27., szerda

Pesrterzsébeti uszoda 8


Metszés pont.

Pesterzsébet graffiti 11...





….a kis szorgalmas.
Élnek Erzsébeten, járdán, falon és tetőn mászkáló emberkék, kiknek tarisznyája tele van, színes festéket fújkálni tudó flakonokkal. Az itt fotózott falfirkák, az a négy, ami itt látható nem valami nagy észről tanúskodik, ami a fújkáló fantáziáját illeti. Többet is fotóztam, ami a képeken láthatókat ábrázolja, éppen ezért nincs értelme, szaporítani számukat és bemutatni ugyan azt még több alkalommal. Tömegével találhatók hasonló őstehetségek bőven ellátva flakonnal amikben festék vagyon, de sajnos lassan elfogynak a firka nélküli falak. Erzsébeten a falfirkálás büntetési tarifája 30.000.- Ft. Szeretném tudni, hogy ahány falfirka annyiszor harmincezer, vagy csak egyszer? Egyáltalán van rá példa, hogy valakit megbüntettek falfirkálás címén?

2009. május 25., hétfő

Pesterzsébeti uszoda 7.....


....a lányok.
Budafóka SE szinkronúszó szakosztály tagjai a bemutató résztvevői.

Pesterzsébeti uszoda 6…




….a zenekar.

Máig nem jöttem rá, hogy mit keresgélnek a sok papír között? Annyi ismeretem azért van, hogy ilyen dolog sűrűn szokott előfordulni a zenekarok életében. Nagy zenekaroknál sok papír, kisebbeknél kevesebb, de néha kottának is nevezik. Sajnos a zenekar nevét nem ismerem, és igen csak hálás szívvel gondolnék arra a személyre, aki felvilágosítaná agyam homályát ebben az ügyben, egy megjegyzéssel. Szükségem lenne a fotók dokumentálásához, mivel a fotók már keringenek a kiber-térben, és a kíváncsiak (van ilyen) kérdéseire nem tudom a választ.
Egy billentyűsnek talán nem okoz nagy fáradságot, és leüti azt a pár betűt, amitől én okosabb leszek.
Előre is köszönöm.

2009. május 24., vasárnap

Pesterzsébeti uszoda 5

....tájékoztatás céljából.
Valaki első benyomásait és véleményét írta meg, gondolom sokak számára érdekes lehet.
.Ma végre én is "birtokba" vettem. Nagyon szép és még üres. Persze mi várható a második napján :). Ellenben zavaró, hogy az öltöző közös, nincs külön férfi-női, hanem öltözőfülkéket alakítottak ki. Az ám, de abból nincs túl sok. Ha beindul a forgalom (kívánom!) akkor nem lesz valami kellemes vizesen a fűtési szezonban egy szabad fülkére várakozni. Ráadásul nem minden nő örül, ha fürdés után esetleg egy szál fürdőlepedőben kell az öltözőszekrényhez várni. Na mindegy, majd kialakul...

2009. május 23., szombat

Pesterzsébeti uszoda 4…




..... megnyitása.

A folytatása a megnyitó műsorának, vízilabdázó ifjak mérkőzése a nagymedencében. Közben gondoltam egyet és átsétáltam a kismedence közelébe, megnézni az apró nép nagy-nagy vízbe csobbanását, mely a "csobbanás" vezényszó elhangzása után történt. Abban a pillanatban beugrottak a vízbe, és egyben óriási hangzavart keltve, önfeledten nevetve, kiabálva, ugrálva és sikongatva, élvezték a nagy élményt. Igazán örömteli látvány volt, csak hát a füleim, ekkora hangzavart károsodás nélkül nem viselnének már el hosszabb ideig. Nem is leszek mostanában úszómester, eldöntöttem. Irigyeltem is őket, az úszás még csak menne, de az ugrálás és a hangzavar keltésében lemaradnék a velük szembeni versenyzés esetében. A sétálgattam, nézelődtem és megpillantottam egy táblát, melyen az alábbi számokat olvasgattam.

Pesterzsébeti uszoda 3....




...... megnyitása.
Elkészült, eljött az ünnepélyes átadás napja a nagyközönség és a gyermekek örömére. Zenés műsor fogadta a sorban érkező meghívottakat és a Lajta László Alapfokú Művészetoktatási intézmény zenekara szórakoztatta a már ott várakozókat a hivatalos ünnepség kezdetének időpontjáig. Szubjektív megjegyzés részemről, hogy élvezetes és színvonalas zeneszámokat hallhattunk, tehetséges ifjú zenészek előadásában, egy lelkes karmester irányítás alatt, ki egy pálca segítségével, nagy élvezettel dirigálta a zenekart. Köszönjük. Nagyon ritkán van hasonló élményben részem. Ezek után következett a hivatalos ceremónia a beszédek és a többi szokásos dolog. Majd, ifjú szinkronúszó leányok kecses mozdulattal a nagy medence vízébe ugrottak, és bemutatták tudásukat.

2009. május 15., péntek

Pesterzsébeti uszoda 2....




......ezt is látni kell.

Most, ezekkel a plusz képekkel a nagy és gyerkőc medence képével, jobban érzékelhető, hogy milyen a látvány. A harmadik kép a dekoráció, mivel olyan jó színei vannak és jól is mutat, én meg nem bírtam kihagyni.


Pesterzsébeti uszoda 1






…szép, jó nézni.

Abba a szerencsés helyzetbe csöppentem, hogy az unokámat kísérve láthattam a kész, vízzel töltött medencéket. Ők kipróbálták a medencét, és gyakorolták a megnyitó ünnepségre készített szinkronúszó bemutatójukat. Ha már ott vagyok, legalább megfigyelem miket is, kell majd produkálnom, ha majd én is beugrom a medencébe. Közben meggondoltam magam, lemondva az ugrásról, inkább lefotóztam a bemászó-kimászó létrát, hogy ne feledjem, hol is találom majd. De nektek is jó tudni, a 70 felettieknek ajánlatos a medencébe való bemászás. Az is öröm lesz majd, ha még a tizenötödik méter után kapok levegőt. Az unokám megígérte nem hagy magamra, dob majd egy kötelet és elhúz a medence túlsó végéig. Azután már nyugodtan mesélhetem a barátaimnak, mekkorát úsztam, és milyen sokáig bírtam szusszal. Készítek egy albumot is, amiben az építkezés részletei is láthatóak lesznek.

2009. május 11., hétfő

Szt. Erzsébet tér 8.




……a látvány.
Megakadt a szemem a templom épületének falán, az omladozó vakolat látványának felfedezésekor. Akkor azt gondoltam, hogy vállalkozó szellemű emberek, keresnek valahol egy vödör feleslegessé vált maltert, és kölcsönben kapott létrákra mászva, félórai munkával elvégzik a javítást. Azután hasonló módon előkerül egy segítőkész piktor, akinek gyűjtünk festékre, és amikor lepingálta a falat, akkor megtapsoljuk és megköszönjük a munkáját. Azután már nem kell szégyenkezni a szép templomunk idő rágta vakolatának csúf sebein. Így, sajnos tovább romlik az állapota, egyre nagyobbra növekvő sebek keletkeznek, amik javítását már nem lesz olyan egyszerű megoldani a magas költségek miatt. Közben a gyűjtő szenvedély, vagy akár a fémgyűjtés kényszere nyomán, fogynak a szoborkörüli dísz kerítés szép formájú kis keresztjei. A rongálók eredményességét még az sem akadályozhatja meg, hogy igen alapos munkával precízen lettek odaerősítve, hogy jelképezzenek valamit, és látványával tegye szebbé, gazdagabbá a mester munkáját.
Talán egyszer a rongálást is megunják a rongálók?


Amit elfelejtettem, az adományozó és az alkotó nevének a megemlítését. Pótolva a hiányt, elismerésünk a fotón látható, olvasható nevek tulajdonosai számára.


Szt. Erzsébet tér 7.




.....Pesterzsébet. Árpád-házi Szt. Erzsébet

A SZOBOR
Árpád-házi Szent Erzsébet szobrát, az elsők közé sorolom a kedvenceim közül. Mennyi vita dúlt a szobor és annak megvalósítása körül. Nem akarom vitatni senki igazát. Valaki marcipánnak nevezte, más kuglófnak becézte, de miért? A különböző vélemények közlése üdvözölni való, de némelyek hangneme nem érdemel kritikát. Ami a szobor időtállóságát illeti, az emberek fejében, emlékezetük révén megtörtént. Az alkotás nagyszerűségéhez, népszerűségéhez nem fér kétség. Mivel több alkalommal sorozatokat készítettem a szoborról, én eddig nem találtam a szobor láthatósága sugarán belül olyan pontot, ahonnan előnytelen benyomást keltene e kedves, bájos, szép nőalak látképe és a kompozíció egésze. Valódi királynőt látunk, amit nem csak a fején lévő korona bizonyít, a jelenség olyan, mint…….. Természetesen ez egy szubjektív vélemény, és mint totál naiv, és amatőr embernek azon túl, hogy nagyon tetszik, több magyarázatot nem igényel részemről. A kompozíció többi részéhez nem fűzök megjegyzést, csak dokumentálom az én általam látottakat. Remélhetőleg érdemesnek bizonyulnak közzétételre a nevezetes alkotásról készített képek, és a blog látogatóinak felkelti érdeklődését az eddig esetleg nem ismert részletek látványa is.

Szt. Erzsébet tér 6



……..ez is hozzá tartozik.
A TÉR. Nézegetve sétálgatok, keresgélve az olyan ismeretlen helyeket, nézőpontokat, ahonnan még nem fotóztam, hátha valami érdekes képet tudok készíteni. Már a második fordulónál tartottam a külső körön kerültem a teret, amikor is észrevettem a buszmegállóban a Pasast, aki éppen lefekvéshez készülődött, már félig olyan pózban, mint egy ágyba igyekvő ember testtartása. Humanistának gondolván magam oda mentem és megkérdeztem tőle, miképpen szolgál az egészsége, talán esetleg nem érzi jól magát? Segíthetek? Egy kicsit mereven és csodálkozva nézett rám, azután megszólalt és akadozva ugyan, de beszélni kezdett. Tudja… maga milyen álmos is vagyok én? Csak úgy rám jött, mer én, ám nem szoktam ám én inni, merazzasszony senem engedné, azé én nem ittam semmit…. csak hát ez a nagy álmosság. Tudja az időjárás, meg a meleg, a szervezet meg kívánja folyadékot. De, ha ittam volna, az sem lenne azért akkora baj, mer itten közel a templom, aztán kerítek egy Atyát és meggyónom az összes konyakokat, meg ami még vót a pultra kirakva, Csak jusson eszembe az imádság, amit az Atya rám kimér, amit majd el kell mondanom és utána már nem vagyok bűnös. Jár nekem is megbocsájtodás.
Ha, esetleg meg várna, ihatnánk is valamit a feloldozás örömére.
A válaszomra, hogy erre nekem nincs időm, hangnemet váltott.
De kicsoda maga? (csattant fel a hangja) - tán csak nem valami alkoholos elvonásos agitátor. Nekem van olyan otthon! Azzasszony dóga az ilyesmi. Ez egy szabad ország, itten kérem, lehet piját kapni, van bőven, és aztat azé csinájják elfogyasztásra, hogy el is fogyjon. Haggyon engem békibe, jön a busza aztat húzzon innet.. Huuuu … de álmos napom van, aludni akarok.
Van egy cigije?
Mondom én, nem dohányzom. Lehet, hogy ettől a választól megsértődött, mert abban a pillanatban az üllőkéhez csapódott a feje, nagyokat horkantva, elvesztette a külvilággal minden kapcsolatát.
Szóval, Ő dumált, én hallgattam.

Jól elbeszélgettünk.

2009. május 8., péntek

Szent Erzsébet tér 5....


Csak az órára pillantottam, mennyi az idő?

graffiti a beton falon.....


......nem csökken az alkotó kedv.

Pesterzébet tegnap... láttad?




.... nézd milyen ma.
A "tekon" már mint a Gyula, (azok számára aki nem ismerik csak a nick nevét) küldött tegnap egy 1953 -ban készült képet. Én ma elmentem és lefotóztam, hogy milyen a mai látvány, ha ugyan abból a szemszögből fotózom. Azóta történtek ugyan változások ,de biztos mindenki ráismer, hol is van ez a hely. Itt csúszkáltak a kocsik a keramit kockákon, ahogy a templomi út felől a "kiskosutira" hajtottak amiről egy korábbi alkalommal írtam.

2009. május 5., kedd

Szt. Erzsébet tér 4



.....a kedvencem.

Egy album is alakul, sétáim közben a térről készített fotókkal megrakva.
Reménykedem, hogy jó képekre is lelnek majd az érdeklődők.

Utolsó kép a Tesómról


no comment

Szt. Erzsébet tér 3



.....a folytatás.

Egy kis érdekesség a szoborral kapcsolatban, ami a felállításának helyét illeti és érdekes lehet azok számára, akik eddig nem tudtak róla. Kaszab Károly szobrász, az Anyák-szobra modelljéül a téren élő, mindenki által ismert és szeretett 12 gyermekes Melis Andrásnét választotta. A szobor felállításának helyét, a Szent Erzsébet téri plébánia templom bejáratától balra, a Melis család lakásának ablaka alatt jelölték ki. Aranyos dolog lehetett Melisné és családja számára kinézni az ablakon, és önmagukat látni, hogy nem nőnek a gyerekek.
A Gyula ismét szerzett egy régi fotót ami illik a témához. Ha aranyásónak ment volna ifjú korába, akkor már lenne egy zsákra való aranyröge a spájzba.