2010. április 29., csütörtök

Pesterzsébet és a foci....




...régen volt örömök

Ezze
l a pár 1926. -ban írt sporttudósítás részletének közlésével szeretném felidézni a korabeli erzsébeti focisták emlékezetes sikereit, és ezzel is emléket állítani azoknak kik részesei voltak a nagy csatáknak. A tudósításokat olvasva, nem voltak könnyű helyzetben azok a csapatok, mikor Pesterzsébet volt a pályaválasztó. Remélem az emkek felidézése jó téma ma is, a focit szerető szurkolók számára még akkor is, ha már csak nagyon kevesen emlékeznek a hajdani sikerekre. A sporttudósítások tartalmából, csupán az erzsébeti vonatkozású részleteket idézem.
Jó társalgást és „HAJRÁ FIÚK!
1926. április18 Az Est sport 14 oldal.
A BEAC -ot nagy balszerencse üldözi az egész tavasz folyamán, és érdemtelenül forog a kiesés veszélyében. Holnap talán sikerül magára találnia a BEAC-nak és ezzel a váratlanul szerzett két ponttal megszabadulhat a kiesés aggodalmaitól. Természetesen a két pontba a Vasas is bele fog szólni, melynek nem szabad pontot vesztenie, ha a második harmadik helyért küzdő tömör mezőnyből nem akar kiesni. Pesterzsébeten utoljára látnak ebben a szezonban első osztályú mérkőzést, mert az ETC az NSC ellenében utoljára élvezi a pályaválasztás jogát és ezzel a saját pálya nagy előnyét. A papírforma az NSC mellett szól, de eldöntetlen eredmény nem az első meglepetés volna Pesterzsébeten.
Az ETC összeállítása: Bereczky - Blau I. Papp- Mészáros, Tóth. Domonkos - Hochrein. Kaufmann, Blau II. Krauss, Lakatos.
Eddig az idézet, a tudósítás többi része már nem említi az erzsébeti csapatot.

1926. április 25. Az Est sporttudósítása:
Három mérkőzés a kiesés körül fogja a kibontakozás felé vinni a helyzetet. Az ETC -nek vasárnap a hungáriaúti pályán kell bebizonyítni, hogy saját pályán elért eredményei reálisak voltak , de a Vasassal szemben, mely a múlt vasárnap olyan nagy formát játszott, nem sok esélyt adhatunk a lelkes pesterzsébeti együttesnek.

1926. április 27. Az Est sporttudósítása:
Nem következett be az előző jóslat, hogy az ETC esélytelen.
A második meglepetés,
az ETC szereplése volt. A pesterzsébeti csapat a hungáriaúti pályán bebizonyította, hogy nem csupán a hazai közönségnek köszönheti utolsó sikereit, hanem mindenütt méltó ellenfele a többi első osztályú csapatnak. A csapat lelkes lendületes játéka egészen megzavarta a Vasas-csapatot, amelynek halfsora csődöt mondott, a magára hagyott csatársor pedig így nem tudott operálni. Takácsot erősen fogta a kitűnő pesterzsébeti védelem, mely a 25-ik percben megszerzett vezetés után sziciliai stílusban igyekezett megakadályozni a kiegyenlítést.. Már úgy látszott, hogy sikerül is. 4-ik perccel a befejezés előtt azonban Takács szöktetéséből Jelinek kiegyenlített.
A Másik lényeges változás az, hogy az UTE veresége következtében kénytelen volt a harmadik helyet a Vasasnak átengedni! A bajnokság állása három fordulóval a befejezés előtt a következő: Tabella.

Az ETC szempontjából a további kellemes örömteli híreket közli a lap!
Nagy meglepetések a válogatott csapatban!
A közvetlen védelemben az öreg Zsák fog együtt dolgozni a legfiatalabb válogatottal, a pesterzsébeti Pappal, a másik bekk Dudás.
Az osztrákok ellen tehát a következők öltik fel a címeres trikót:

Zsák (33 FC)
Papp (ETC) Dudás (KAC)
Rebró (MTK) Buza (UTE) Nádler (MTK)
Takács (Vasas) Kovácsy (33FC) Spitz (NSC)
Rémai III. (NSC) Kohut (FTC)

és még nincs vége a jó híreknek: a Krakó elleni Budapest válogatottban,
a pesterzsébeti ETC játékosa Berecky is szerepet kap.

Nagyon érdekes a válogatás a klubok szempontjából. A tabella élén vezető FTC a két csapatba összesen egy embert ad, és csapat javarésze a középcsapatok játékosaiból alakul ki.

Nincsenek megjegyzések: