2010. szeptember 11., szombat

A királyné meghalt



Mikszáth Kálmán írása az Országos Hírlap első oldalán. 1898, vasárnap, szeptember 11-én. Érdekes egybeesése a szomorú írásnak, hogy 112. éve szintén vasárnap, és szeptember 11. volt.

Genf, sze
ptember 10.
A királyné gyilkosa Lucheni párizsi születésű olasz anarchista, a merénylőt a parton elfogták. A kihallgatása során azt mondta - Azt hiszem, jól találtam. Alkalmasint halálos volt a döfés. Az őrszobán a gyilkos azt vallotta, hogy foglalkozás nélkül lévő anarchista és nem a munkások, ha nem a gazdagok ellen tör.

A gyászhír Budapesten.
(csak összehasonlítás képen, a mai hírközlési viszonyokhoz) Este hét óra lehetett; amikor az első hírek szárnyra keltek és néhány perc múlva úton-útfélen csak a gyászesetről beszéltek. A lapok szerkesztőségeiben megszólalt a telefon, százan és százan tudakozódtak: - Igaz-e, hogy a királynét megölték, Hol? Mikor? Az „Országos Hírlap” szerkesztősége előtt csak úgy hullámzott a nép. Mikor jelenik meg a különkiadás?
Bécs:
A Praterben sétáló közönség este hat-órakor, különös módon értesült a katasztrófáról. Egy fiatalember hajtott ki kocsin és egyszerre a legnépesebb helyen a közönség közt teremve, elkiáltotta magát: - Die Kaiserin ist ermordet! - A királynét megölték! Abban a pillanatban rendőrök ugrotta hozzá, és be akarták kísérni, mint valami közveszélyes őrültet.

Nincsenek megjegyzések: