2010. szeptember 28., kedd

Pesterzsébet MDF piac.








A címbeli témához elválaszthatatlanul kötődik egy személy, kinek nevét illő megemlítenem.
Zacsek Gyula valójában közgazdász, fiatalon az evezés tudományát versenyszerűen gyakorolta.
„A kofás Zacsek”, néven emlegették az emberek. A jelzőt azért ragasztották a neve elé, mert 1989-ben kitalálta az MDF-piacokat, és azok létrejöttében tevékenyen részt vett A szándék az volt, hogy a termelők közvetlen értékesítsék a termékeiket, és kerüljék ki a kupecek, kereskedők árdrágító hatását. A kezdetekben sok MDF piacot találhattunk városszerte, idővel azonban lassan elsorvadtak. A mi tapasztalataink szerint azokban az időkben, az eredeti törekvések csak részben valósultak meg. Ennek bizonyítéka volt, hogy „FA” desodor, zselés szappan, „zöld alma” illatú mosópor, Merido kávé, nyalóka, rágó, és hasonló Bécsben vásárolt, és a kitudja honnan származó Malboro cigi. Az itthon kurrens portékának számító áruféleségekből, több volt látható az összecsukható pultot helyettesítő asztalokon, mint a hazai őstermelők kosarában a krumpli. Ennek oka, a feleslegessé vált gyárak üzemek elbocsátott munkásainak csapatából kialakult kényszervállalkozók tömege volt. Ehhez nem kellet nagy beruházás, csupán egy autó, egy összecsukható camping asztal a hozzávaló ernyővel, és némi pénz az első bécsi bevásárláshoz. Voltak szervezett buszjáratok is a kispénzűek számára, és mivel olcsóbbak voltak, mint az egyéni autós utak, bőven akadt jelentkező. Szakképzettség? Annak követelménye igen sok embert fosztott volna meg attól a lehetőségtől, hogy munkanélküliként jövedelemhez juttassa családja, netán a saját maga eltartásának költségeit fedezze. Talán viccesen hangzik, de hasonló látványban részesülhet, az a kíváncsi, aki ma ellátogat egy hasonló piacra, amire az van ki írva „kínai”.
A mellékelt képek egyikén a pesterzsébeti MDF piac látható, mondhatnánk madártávlatból, de a valóságban egy ház kilencedik emeletének balkonjáról készült a fotó 1993 -ban.
A második, és a harmadik fotó az utolsó épületek látványának maradékát örökíti meg, és igen jól szemlélteti a változásokat.
Majd háromévi keresgélés, kutakodás után jutottam el a győzelemig, hogy az erzsébeti MDF piacról készült 1 darab fotóval gyarapodjék a gyűjteményem, és megoszthassam a látványt másokkal is.

Tisztelt képgyűjtők, aki rendelkezik hasonló erzsébeti felvételekkel a piacról, kérem, tegyék közkincsé mindannyiunk számára. A gyűjteményem és felvételeim, nyilvánosak, mindenki számára elérhetőek, mert mi értelme lenn annak, ha csak én láthatnám.
A fotó készítője: Prommer Béla, akinek köszönettel tartozom, hogy a képet a rendelkezésemre bocsájtotta egy szkennelés erejéig.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én a parkolóban lévő MDF piacra emlékszem (de az lehet, hogy 95 volt már). És a jellegzetes termékre: menedzser ing.
1983-ban is volt már MDF piac?

Laci

james 36 írta...

Már kijavítottam a téves feliratot.
A kép készítésének dátuma 1993. a bejegyzésben helyesen van írva, csak a fotót dátumoztam rosszul, és mivel a piac 1989 ben alakult, ami szintén szerepel a bejegyzésben, ezért 83-ban nem létezhetett még.
Köszi.
james

SaSe írta...

Tisztelt FalArt!
Több mint 10' videó felvétellel rendelkezem a piacrol 1992, szívesen átadom.

SaSe írta...

Sase: maket@freemail.hu