2011. november 18., péntek

Pesterzsébet, vonat az állomáson.



 A szerencse mindig hoz valami meglepetést, "példul", egy érdekes régi képet a Pesterzsébet állomásról, ahol egy dohogó diesel mozdony várja az indítást. Érdekessége még a képnek, hogy a szerelvény végénél egy kevés valami látszódik a régi állomás, akkor még létező épületéről.

 „Zettvel” egy megjegyzést írt a képpel kapcsolatban, melyben informál a kép készítőjének személyéről. Az alábbi kiegészítésben őt olvashatjátok, én pedig megkoszönöm sorait.

„ Látom, hogy a kép Kubinszky Mihály professzortól, a híres Széchenyi- és Ybl Miklós-díjas építész és szakírótól származik, aki nagyon sok épülettel foglalkozott, főként hazai és külföldi vasútállomásokkal kapcsolatosan.”     Zettvel

4 megjegyzés:

Zettvel írta...

Szia james!
Különösen tetszik a kép. Hogy miért is_? Több dolog miatt is.
1.) Jól látszik valóban a régi állomás egy kis része.
2.) Látszanak a még viszonylagosan új téglagyár telepi házak.
3.) Ami különösen tetszik, hogy a kép bal oldalán jól láthatóak az 1900-as évek elején akkoriban épült hullámos jellegű fehérre meszelt hagyományos MÁV kerítések is. Ezek már napjainkban teljesen eltűnnek, pedig csodásan jó hangulatot adtak szerintem ezek a kerítések emberbarátian lágyan ívelő sinusos hajlataikkal.
4.) Látom, hogy a kép Kubinszky Mihály professzortól, a híres Széchenyi- és Ybl Miklós-díjas építész és szakírótól származik, aki nagyon sok épülettel foglalkozott, főként hazai és külföldi vasútállomásokkal kapcsolatosan.

Klassz, tetszik james, jól sikerült cikk.

james 36 írta...

Szia Zettvel!
Köszönöm soraidat, és igencsak hasznos a képpel kapcsolatos kiegészítésed. Már csak abból a szempontból is, hogy velem együtt sokak számára érdekes a kép készítőjének személye.

tojpli írta...

Szia "james!
Ez a kép azért is tetszik mert fel frissítette az emlékezetem. Az előttem szólónak mindenben igaza van, főként a kerítést illetően. Jómagam 14 évet éltem az állomás szomszédságában. Mikor már leengedtek a szüleim nap mint nap lementem bámészkodni. Egyszer egy szerencsétlen vasutas kiesett a teher vonatból a jobb oldalon lévő beton csatornába az állomás és a Gubacs átjáró között. Ahol most fű van ott volt a másik vágány volt, de mért is írom hiszen ezt minden erzsébeti tudja. A lényeg hogy jó látni ezt a képet. Gratula.

james 36 írta...

Szia "tojpli"!
Az utolsó előtti mobdatodhoz annyit, hogy a másik vágányról nem tud minden pesterzsébeti, hiszen az régen volt. Éppen ezért jó, és köszönöm hogy megírtad.